PROFIL INFO HISTORIE GALLERI LINKS KONTAKT
 

FAQ #19


Q: Hvad er hybridteknik for noget?

A:
Ordet "Hybrid" betyder egentligt, at man har koblet to teknologier sammen. Det er til Le Mans i år (2012) blevet tilladt at stille op med en bil med hybrid(motor)teknologi, så i stedet for at bilen enten drives af en benzinmotor eller en dieselmotor, er det nu blevet tilladt at have en el-motor sammen men enten diesel eller benzin. Energien der skal drive elmotoren "samles op" når bilerne bremser ned. Det kræver lige en kort forklaring:

For at få en bil til at bevæge sig skal der bruges energi. Når bilen skal bremses ned igen, skal den energi bilen besidder (i form af bevægelsesenergi) "tages ud af bilen". Det gøres normalt ved at bremseklodserne griber om bremseskiverne på bilen, og bilen bremses ned. Efter en sådan nedbremsning er bremseskiverne blevet varme, og varme er også en energiform. Man har altså konverteret bilens bevægelsesenergi om til varmeenergi. I hybridbilerne lader man et system opsamle energien når bilen bremser. Dvs. bilens bremseskiver bliver ikke nær så varme som tidligere, da man "høster" energien der ellers ville være blevet til varme.

Man kan opsamle bremseenergien på flere måder: Audi har en svinghjul monteret, der spindes op i fart når bilen bremses. Energien omsættes herefter fra rotations energi til elektrisk energi, der så kan drive en elmotor. Audi har elmotorer monteret på forhjulene, mens Toyota havde deres elmotor koblet på gearkassen og lod elmotoren trække baghjulene samtidig med benzinmotoren.